Zobacz zdjęcia: http://vilo.krakow.pl/pl/galeria.html?id=94

Dzień kuchni włoskiej i francuskiej

Dnia 25 października 2012 r. o godz. 9:00 odbył się Dzień Kuchni włosko-francuskiej w VI LO w Krakowie. Uczniowie z grup włoskich i francuskich przygotowali regionalne potrawy i kilka atrakcji specjalnie na tą uroczystość. Zgłosiło się bardzo dużo osób (dań było ok. 80). Imprezę rozpoczęły Panie organizatorki: p. A. Wojtaszek, p. M. Osocha, p. D. Ochwat i przywitały Pana Dyrektora dr Czesława Wróbla, Panią Wicedyrektor Martę Nowak, Panie wizytatorki oraz Pana konsula francuskiego. Na początku p. prof. D. Ochwat opowiadała o kuchni francuskiej, później oglądaliśmy prezentację multimedialną o potrawach włoskich, przygotowaną przez Bartłomieja Kowalika z klasy Ib. Przed godziną 10 odbyła się degustacja dań włoskich i francuskich przez jury w składzie: Pana Dyrektora dr Czesława Wróbla, Panią Wicedyrektor Martę Nowak, Panie wizytatorki, konsula francuskiego  oraz uczennice VI LO: Aleksandrę Włodarz i Natalię Plichtę. Potem wszyscy uczestnicy konkursu kulinarnego mogli zjeść znakomite dania. Następną atrakcję stanowiła piosenka włoska „Zuppa Romana” w wykonaniu klas I. W oczekiwaniu na werdykt jury, odbył się konkurs, w którym sprawdzono znajomość słówek francuskich i włoskich, dotyczących jedzenia. Na samym końcu imprezy Dyrekcja wręczyła nagrody książkowe za najlepsze dania i podziękowała za dobrą zabawę. Jeszcze raz dziękujemy za udział wszystkim uczestnikom i nie możemy doczekać się kolejnych pyszności za rok!

Alicja Leszczyńska Ic